Bewoners crisisnoodopvang Wervershoof verhuizen rond 14 juni naar Opmeer

Sinds 1 november 2023 verblijft een groep asielzoekers in een crisisnoodopvanglocatie aan de Vok Koomenweg in Wervershoof. Half juni verhuist deze groep naar een nieuw onderkomen in de gemeente Opmeer. Oorspronkelijk zou de groep tot 1 mei in Wervershoof verblijven. Maar op verzoek van de gemeente Opmeer is de opvangperiode in Wervershoof verlengd. Zo heeft Opmeer de tijd gekregen om samen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de opvanglocatie op te bouwen. Op 14 juni is deze locatie gereed voor de komst van de bewoners. De opvanglocatie in Wervershoof wordt vervolgens afgebroken.

De zeven Westfriese gemeenten hebben afgesproken de groep van ruim 200 asielzoekers afwisselend, tijdelijk op te vangen in crisisnoodopvanglocaties. De groep verbleef eerder in Enkhuizen en Avenhorn. Burgemeester Michiel Pijl is blij dat de bewoners in Opmeer terecht kunnen nu de opvangperiode in Wervershoof eindigt. “Namens het college wil ik aangeven dat het ons goed doet dat we de opvang kunnen voortzetten binnen onze regio. Dat betekent dat de groep niet uiteen hoeft te vallen naar verschillende opvangplekken door het land. Maar ook dat kinderen op dezelfde scholen kunnen blijven en vrijwilligers hun werk kunnen voortzetten. Daarom hebben wij meegewerkt aan het verzoek van Opmeer om de opvanglocatie in Wervershoof langer open te houden.”

Rustige opvangperiode

Burgemeester Pijl: “Ik kijk terug op een rustige en positieve opvangperiode in onze gemeente. Aan het begin van de opvangperiode meldde zich een groot aantal mensen die iets wilden betekenen voor de vluchtelingen. Zij hebben hun weg in Wervershoof snel kunnen vinden. Daar hebben inwoners, vrijwilligers, verenigingen en ondernemers een groot aandeel in. Ik vind het hartverwarmend dat zoveel mensen zich zo enthousiast hebben ingezet. Dankzij hun inzet en die van de betrokken medewerkers hebben wij de groep asielzoekers een warm en gastvrij verblijf kunnen bieden.”

Beheer door COA

Sinds 1 mei heeft de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord het beheer van de crisisnoodopvanglocatie in Wervershoof overgedragen aan het COA en wordt er gesproken worden over noodopvang in plaats van crisisnoodopvang. Het COA is ook verantwoordelijk voor de verhuizing van de groep bewoners en het afbouwen van de locatie in Wervershoof.